KBVB zet schouders onder ‘UEFA Playmakers’ Disney project

KBVB zet schouders onder ‘UEFA Playmakers’ Disney project
17/03/2020, 14:43

In augustus 2019 lanceerde de KBVB “The World At Our Feet”. Een meerjarenplan om het aantal voetballende meisjes in België te verdubbelen tegen 2024. Het UEFA Playmakers Disney Project is na Love Football het tweede project dat voor meer instroom van jonge meisjes moet zorgen in het Belgische voetbal.

Dankzij Playmakers, een nieuw UEFA- en Disney-programma, kunnen meisjes uit heel Europa binnenkort de magische wereld van Disney ontdekken door hun eerste stappen te zetten in de voetbalwereld. Geïnspireerd door de 'Incredibles' is dit het eerste grote pan-Europese grassroots voetbalprogramma voor meisjes dat dit jaar in zeven landen, waaronder België, wordt uitgerold.

Playmakers is een van de eerste belangrijke en beslissende projecten die voortkomen uit de strategie van UEFA rond vrouwenvoetbal. Die heet ‘Time for Action’. Ook UEFA wil de deelname van meisjes en vrouwen aan het voetbal verdubbelen tegen 2024. UEFA Playmakers Disney is ontwikkeld voor meisjes van vijf tot acht jaar die nog niet voetballen. Het creëert een omgeving waarin verbeelding kan floreren dankzij een iconisch Disney-verhaal dat verteld wordt door beweging en spel.

Films met een sterke vrouwelijke hoofdrol, startend met Incredibles, worden verdeeld in tien vertoningen. Meisjes spelen epische scènes na en kruipen in de huid van van enkele van de meest geliefde personages aller tijden. Ze zijn gezond en sterk, kunnen vriendinnen maken, krijgen zelfvertrouwen en leren nieuwe vaardigheden voor het voetbal en het dagelijks leven.

Katrien Jans (Manager Women’s Football Royal Belgian Football Association):

"Wij zijn als federatie bijzonder trots en tevreden dat we één van de eerste zeven landen zijn die aan dit uniek pilootproject mogen deelnemen. Dit project sluit ook volledig aan bij ons strategisch plan ‘The World at our Feet’ dat we in augustus 2019 hebben gelanceerd. ‘Groeien aan de basis’ is één van onze keypunten en met dit project hopen we om veel nieuwe meisjes kennis te laten maken met onze mooie sport. Dat project zich richt tot de allerjongsten is heel goed. Het is een doelgroep waar we veel potentieel in zien. Samen met onze twee vleugels en 30 amateur/grassroots clubs uit het hele land gaan we de komende maanden van start om dit project te realiseren".

"Het feit dat we een van de eerste deelnemende landen aan dit pan-Europese programma zijn, is een intentieverklaring voor het voetbal in België. Als we ons echt willen inzetten om meer meisjes aan de sport te laten deelnemen, moeten we ons bewust zijn van de omstandigheden en de omgeving die dit mogelijk maken".

"Onderzoek toont aan dat door een op verhalen gebaseerde benadering van coaching, en door collaboratief en niet-concurrerend te zijn, de interesse in participatie toeneemt. Onze coaches zijn vastbesloten om het programma over te nemen en we kijken uit naar de lancering van de verschillende sessies in het hele land begin 2020".

TINE DE CAIGNY, SPEELSTER VAN DE BELGIAN RED FLAMES

Wat een heerlijk project is dit! Mochten wij destijds in onze kindertijd ook door dergelijk project ondersteund zijn, hadden we al veel vroeger met en tegen meisjesploegen kunnen spelen en stonden we allicht ook in onze ontwikkeling al een pak verder.

CHARLOTTE TISON, SPEELSTER VAN DE BELGIAN RED FLAMES

Iedereen keek naar Disney als kind. Ik ook. Ik weet zeker dat dit prachtige project veel jonge meisjes zal aanmoedigen om te voetballen. Ik ben blij dat de grootste speler in zijn sector onze sport op zo'n originele manier ondersteunt.

DERTIG DEELNEMENDE CLUBS IN BELGIË

Dertig clubs verspreid over het hele land nemen deel aan UEFA Playmakers Disney. Je kan de volledige lijst hier terugvinden.

Wil je graag meedoen? Laat het ons weten. Je vindt zeker een club in jouw regio.

Schrijf je in en neem deel aan de trainingen van UEFA Playmakers!

MEER INFO

De introductie van Playmakers komt op een moment dat een nieuwe aanpak nodig is. Uit de globale statistieken van de Universiteit van Leeds Beckett blijkt dat 84% van de meisjes onder de 17 jaar niet voldoet aan de minimale activiteitenrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Bovendien hebben jongens in de leeftijd van 15-24 jaar twee keer zoveel kans om aan sport te doen als meisjes van dezelfde leeftijd, zoals de Europese Commissie voor Onderwijs, Sport, Jeugd en Cultuur heeft aangegeven.

Playmakers zal in zeven landen worden gelanceerd voordat het volledig pan-Europees zal worden uitgerold. Naast België gaat het programma dit voorjaar van start in Schotland, Noorwegen, Polen, Oostenrijk, Roemenië en Servië.

Top